Yılan yastığı bitkisinin yeni türü literatüre girdi

Milleyha Sulak Alanı’nda Yeni Bir Bitki Türü Keşfedildi: Milleyha Tirşiği

Biyolog Dr. Samim Kayıkçı, Milleyha Sulak Alanı’nda keşfettiği ve tirşik otuna ait olduğunu düşündüğü farklı bir bitki türünün fotoğraflarını, Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım’a iletti.

Prof. Dr. Yıldırım yapılan araştırmanın sonucunda, türün literatürde kaydının olmadığını tespit etti. Saha ve laboratuvar çalışmaları sonucunda hazırlanan bilimsel makale, taksonomi dergisi Bağbahçe Bilim’de yayımlandı.

Yıldırım, bitkiye “Milleyha tirşiği” adını verirken bilimsel isminin ise “Arum milleyhanum” olduğunu belirtti.

“Dünyada Sadece Milleyha Sulak Alanı’nda”

Prof. Dr. Hasan Yıldırım gazetecilere yaptığı açıklamada, yılan yastığı türlerinin zehirli bitkiler olmasına rağmen Anadolu’da “tirşik” olarak bilinen bitkinin halk arasında sevilen bir yemek olarak tüketildiğini söyledi.

Yıldırım, bitkinin doğru şekilde işlendiğinde zehrinin ortadan kalkıp lezzetli bir yemeğe dönüştüğünü vurgulayarak, yılan yastığı cinsinin Avrupa, Orta ve Güney Asya ile Kuzey Afrika’ya kadar yayıldığını açıkladı.

Ülkemizde 25-30 kadar türe sahip olan bu cinse ait bitkilerin genellikle Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yayıldığını belirten Yıldırım, Arum cinsinin Türkiye’de 13 türle temsil edildiğini, yeni keşfedilen türle beraber bu sayının 14’e çıktığını ifade etti.

Arum milleyhanum’un dünya genelinde sadece Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunan Milleyha Sulak Alanı’nda var olduğunu belirten Yıldırım, bu alanın biyoçeşitliliğinde çeşitli bitki, kelebek, memeli, sürüngen ve kurbağa türlerinin olduğunu aktardı. Ayrıca, Milleyha Sulak Alanı’nın önemli bir göçmen kuş konaklama sahası olduğunu da ekledi.

Related Posts

OpenAI kararını değiştirdi; Kar amacı gütmeyecek

OpenAI, yeniden yapılanma ile kar amacı güden bir yapıya geçiş yapmayı planlıyordu ancak bu durum değişti.

Milyonlarca kişinin kullandığı uygulama kapanıyor! 2003 yılında hayatımıza girmişti

2003 senesinde kurulan, görüntülü konuşma ve yazılı sohbet dünyasında o dönem devrim yaratmış, özellikle 2010’ların başında aylık 300 milyon aktif kullanıcıya ulaşan uygulamanın devri resmen son buluyor. Zamanla yerini WhatsApp, Zoom ve Discord gibi …

Yenilikçi elektro-termal enerji depolama sistemi tüm gün buhar gücü sunuyor

Avustralyalı enerji girişimi MGA Thermal, inşa ettiği 5 MWh kapasiteli pilot tesisi başarıyla devreye aldı. Bu tesis, şirketin patentli elektro-termal enerji depolama (ETES) teknolojisinin endüstriyel ölçekteki ilk somut uygulaması olarak dikkat …

Büyük deprem, toprağa gömülmüş antik binayı ortaya çıkarttı

Depremler her zaman binaları tahrip eder diye biliriz. Ama bu defa büyük bir deprem, binlerce yıllık tarihi bir binayı ortaya çıkararak tam tersi bir işe imza attı.

İnce yapılı iPhone 17 Air için Apple’ın planları var

Apple, yeni bir tasarımla sunmayı planladığı iPhone 17 Air modeli için yeni bir iddia ortaya atıldı. Telefonun bataryası 1 günü çıkartamayacak.

Düzenli olarak yaptığınız bu hata sayısız bitki ve hayvanı öldürüyor

Evde kullandığınız bir kalem pil ya da cep telefonunuzun eski bataryası… Ömrünü tamamladıktan sonra çöp kutusuna attığınız bu küçük atıklar, doğada yıllarca çözünmeden kalıyor ve sessiz birer katile dönüşüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir