Emtia piyasalarında ‘tarife iyimserliği’ etkisi

Trump’ın Çin ve Fed Açıklamaları Piyasalarda Yansıma Buldu

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ve ABD Merkez Bankası (Fed) üzerine yaptığı açıklamalar, piyasalarda yankı uyandırdı. Trump’ın tarife müzakerelerine ilişkin Çin ile olan görüşmelerin sürdüğü yönünde açıklamaları, Pekin yönetimi tarafından yalanlansa da iyimser bir hava yarattı.

Ayrıca, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD’nin Güney Kore ile yaptığı ticaret görüşmelerini “çok başarılı” olarak nitelendirirken, iki ülkenin ticaret konusunda gelecek hafta önemli adımlar atabileceğini belirtti. Trump’ın sert tarifeler konusunda esneklik aradığını ifade eden Bessent, teknik detaylar hakkında gelecek hafta konuşacaklarını vurguladı.

Fed yetkililerinin sözleri de önemli bir gündem maddesi haline geldi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, tarifelerin işten çıkarmalara yol açabileceğini ve işsizlikte ciddi bir artış olması durumunda faiz indirimlerinin desteklenebileceğini belirtti.

Jeopolitik gelişmeler de piyasaları etkiledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD ile Ukrayna krizinin çözümü üzerine görüşmelerin devam ettiğini ve uzun vadeli bir çözüm hedeflendiğini dile getirdi.

Altın ve Diğer Değerli Metallerdeki Durum

Değerli metallerde karışık bir tablo çizildi. Altın ons fiyatı, rekor seviyelerde seyrettikten sonra gerileyerek haftayı %0,1 değer kazancıyla tamamladı. Paladyum ve gümüş fiyatları ise farklı yönlere ilerledi.

Baz metallerde ise ABD-Çin ticaret geriliminin azalması beklenirken, bakır ve alüminyum gibi metallerde pozitif bir seyir izlendi. Nikelde ise küçük bir düşüş gözlendi.

Petrol ve Tarım Emtialarındaki Gelişmeler

Petrol fiyatları, OPEC üretim artırma planı ve Rusya’nın piyasaya dönüşü ile geriledi. Bir diğer önemli gündem maddesi ise tarım emtialarındaki durumdu. ABD’deki ekim gecikmeleri ve kötü hava koşulları, özellikle buğday satışlarını etkiledi.

Soya fasulyesinde iyimser beklentiler görülürken, Brezilya’daki soya ihracat tahmini bir miktar düşüş gösterse de genel talep devam etti. Tarım emtia fiyatları, iklim koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterdi.

Genel olarak, küresel piyasalarda jeopolitik gelişmeler, ticaret savaşları ve tarım emtialarındaki durum yakından takip ediliyor ve yatırımcılar için belirleyici olmaya devam ediyor.

Related Posts

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Şimşek ABD temaslarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Osman Boyner’e hüzünlü veda

Önceki gün 99 yaşında vefat eden Boyner Holding ve TÜSİAD kurucu isimlerinden Osman Boyner dün son yolculuğuna uğurlandı.

Yapay zekâya destek sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler, özellikle de yüksek kaliteli çipler geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukların “üstesinden gelmesi” gerektiğini söyledi.

Şimşek’ten 41 milyar dolarlık borç planı: Türkiye’nin geleceği proje finansmanına emanet

Bakan Şimşek, 6 uluslararası finans kuruluşuyla yapılan anlaşmalarla Türkiye’ye 41 milyar dolarlık uzun vadeli proje finansmanı sağlanacağını açıkladı. Kaynaklar, altyapı ve dönüşüm projelerinde kullanılacak.

Küresel ticaret finansal istikrara yönelik risklerin başında geliyor

ABD Merkez Bankası (Fed), küresel ticaret, politika belirsizliği ve ABD’nin borcunun sürdürülebilirliğinin, finansal istikrara yönelik en önemli riskler olarak görüldüğünü bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir