‘Uzay sandığı’ açılıyor: Ay’ın sırları ortaya çıkacak

Çin, Chang’e-5 Görevinden Toplanan Ay Örneklerini Paylaşıyor

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), 2020 yılında tamamlanan başarılı Chang’e-5 görevinden toplanan Ay yüzeyi örneklerini uluslararası bilim camiasına sunmaya karar verdi. CNSA Başkanı San Jongde, getirilen materyallerin “tüm insanlık için ortak bir hazine” olduğunu vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen akademik kurumlarından Brown Üniversitesi ve Stony Brook Üniversitesi gibi kurumlar, Fransa, Almanya, Japonya, Pakistan ve İngiltere’den bilim insanlarına örnekler üzerinde araştırma yapma izni verildi.

TARİHİ BİR ADIM

Çin’in bu adımı, ABD ile yaşanan teknoloji ve ticaret gerilimleri döneminde oldukça dikkat çekici. ABD’de 2011’de yürürlüğe giren bir yasa, NASA’nın Çinli kurumlarla doğrudan işbirliğini yasakladı. Ancak bu kez Çin’in sağladığı bilimsel erişim hakkından, NASA tarafından finanse edilen iki Amerikan kurumu da faydalanabilecek.

Bazı uzmanlara göre, bu durum Ay keşif çalışmalarında bilimsel işbirliğinin siyasi engelleri aşarak yeniden tanımlandığına işaret edebilir.

Related Posts

Yapay zekaya asla sorulmaması gereken sorular ortaya çıktı! Ciddi tehlikeler açıklandı

Yapay zeka (AI) teknolojileri, günlük yaşamdan iş dünyasına kadar birçok alanda devrim oluşturdu. ChatGPT, Google Gemini ve Microsoft Copilot gibi sohbet botları, kullanıcıların sorularına saniyeler içinde yanıt vererek bilgi erişimini kolaylaştırdı …

ABD Savunma Bakanlığı ile OpenAI arasındaki anlaşma

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), yapay zeka şirketi OpenAI ile ulusal güvenlik alanındaki kritik ihtiyaçlara yönelik yapay zeka prototipleri geliştirilmesini öngören 200 milyon dolarlık sözleşme imzaladı.

Bir oyun Microsoft’un kaderini değiştirdi

Bugün teknoloji dünyasında Bill Gates’in adını bilmeyen neredeyse yok. Microsoft’un kurucu ortağı olarak sayısız yeniliğe ve devrime imza atan Gates, bu başarı yolculuğuna oldukça mütevazı bir başlangıçla çıktı.

Robotlar artık “hissedebilecek”: En gerçekçi sentetik cilt üretildi

Robotların her geçen gün insanlara daha çok benzemeye başladığı bu dönemde, şimdi de sıra “dokunma duyusuna” geldi. İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi ve University College London’dan araştırmacılar, insan derisine benzer şekilde dokunmayı, ısıyı, soğuğu ve hasarı algılayabilen yeni bir sentetik cilt geliştirdiklerini duyurdu.

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Google Chrome’da kritik güvenlik açığı: Milyonlarca kullanıcı risk altında

Google’ın popüler tarayıcısı Chrome, kritik bir güvenlik açığı nedeniyle tehlikeye girdi. Milyonlarca kullanıcıyı etkileyen açık için Google hızla harekete geçti.