Solaryuma girmeden bir kez daha düşünün

Solaryum Kullanımı Deri Sağlığı için Tehlikeli

Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi, solaryumun birçok deri hastalıklarını beraberinde getirdiğini ve özellikle açık tenli, dövmesi olan ve 18 yaş altı bireyler için tehlike oluşturduğunu belirtti.

‘Ciltte Kolajen Yapısını Bozuyor’

2009 yılında Uluslararası Avrupa Kanser Araştırma Merkezi tarafından solaryumun kanserojen nedenlerden biri olarak kabul edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Balevi, solaryumun ciltte kolajen yapısını bozduğunu ve deri kanseri riskini artırdığını belirtti. UVA ışığının ciltte kolajen yapısını bozduğunu ve UVB ışığının deri kanseri ile ilişkili olduğunu belirten Balevi, solaryumun ciddi cilt hasarlarına yol açabileceğini söyledi.

‘Bir Seans Bile Riski Artırıyor’

Prof. Dr. Balevi, solaryuma girmenin cilt kanseri riskini artırdığını belirterek yapılan araştırmalarda, tek bir solaryum seansının bile malin melanom riskini yüzde 75 artırdığının gösterildiğini dile getirdi. Dolayısıyla geçici bronzlaşma için solaryuma girmenin ciddi bir risk olduğunu vurguladı.

‘Yapay Bronzlaştırma Yöntemlerinden Kaçınılmalı’

Prof. Dr. Balevi, özellikle açık tenli, dövmesi olan ve ciltlerinde ben bulunan kişilerin solaryumdan uzak durması gerektiğini belirterek, sağlıklı bir cilt için doğal bronzlaştırma yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Kontrollü ve koruyucu güneşlenme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Balevi, yapay bronzlaştırma yöntemlerinden kaçınılması gerektiğini belirtti.

‘Kontrolsüz Bronzlaşma Tehlikeli’

Deri kanseri riski taşıyan bireylerde genetik ve çevresel faktörlerin birleşmesiyle kanser riskinin artabileceğini söyleyen Prof. Dr. Balevi, genetik olarak deri kanserine yatkın olan bireylerde solaryuma girme sayısından bağımsız olarak deri kanseri riskinin arttığını belirtti. Fototerapi ünitelerinde kontrollü UV ışığı uygulamaları yapılabileceğini ancak bunun doktor gözetiminde ve gerekli endikasyonlar doğrultusunda yapılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Kelime kaybıyla başlıyor! Sessiz tehdit: Primer Progressif Afazi

Primer Progresif Afazi’nin (PPA), Alzheimer hastalığı gibi diğer demans türlerinden farklı olarak, başlangıçta sadece dil işlevlerini etkilediğini aktaran Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen nörolojik hastalığın belirtileri, tanı süreci ve hastaya yaklaşım yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Basit bir burun tıkanıklığı düşündüğünüz gibi masum değil

Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Uzmanı uyardı: Anne adayları, yaz tatili planlarken bunlara dikkat!

Uzmanı uyardı: Anne adayları, yaz tatili planlarken bunlara dikkat!

Bilim insanlarından ilginç tespit: Cinsiyete göre farklılık gösteriyor!

İngiltere’deki araştırmalar, melanom cilt kanserinin kadın ve erkeklerde kıyafet tercihi, beden yapısı ve saç şekli gibi faktörlere bağlı olarak farklı vücut bölgelerinde yaygınlaştığını ortaya koydu.