Çocuğunuz disleksi olabilir

Disleksi ve Çocukların Eğitimi

Disleksi, dil becerilerinde yaşanan güçlüklerle karakterize edilen bir durumdur. Bu durum, normal ya da üstün zekaya sahip bireylerde dahi görülebilir. Disleksi, yeterli desteğin sağlanmaması durumunda birçok alanda olumsuz etkilere yol açabilir. Ancak erken tanı ve doğru eğitimle disleksi olan bireyler, hayata daha sağlıklı bir şekilde devam edebilir.

Disleksinin Genetik Temelleri

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, disleksinin anne karnında başlayan yapısal bir farklılık olduğunu belirtmektedir. Bu farklılığa birden fazla genin yol açtığını vurgulayan Kilit, disleksinin heceleme, yavaş okuma ve anlama problemleriyle kendini gösterdiğini ifade etmektedir. Disleksi tanısının konulabilmesi için belirtilerin aynı anda görülmesine gerek olmadığını belirten Kilit, hastalığın genetik bir temele sahip olduğunu söylemektedir.

Belirtiler Nelerdir?

Disleksinin zekâ sorunu olmadığını vurgulayan Kilit, disleksi olan bireylerin sözcükleri doğru okumakta, okuduklarını anlamakta ve okuma hızlarında zorluk çektiklerini belirtiyor. Ayrıca, disleksi belirtileri arasında ilkokul çağındaki çocukların karşılaştığı sorunlar da bulunmaktadır. Örneğin, sağ-sol karıştırma, merdiven çıkmakta zorlanma, ayakkabı bağlama problemleri disleksi belirtileri arasındadır. Disleksi olan bireyler, ömür boyu süren özel eğitim gerektiren bir durumla karşı karşıyadırlar ve erken teşhis hayati öneme sahiptir.

Önemli Belirtiler

  • Matematik sembollerinde zorluk yaşama (+, x)
  • Paraları tanımada, saati öğrenmede zorlanma
  • Gün, ay, mevsimleri sıralamada sorun yaşama
  • Dikkat eksikliği, konsantrasyon güçlüğü

Disleksi, sadece okuma yazma güçlüğü olarak değil, hayatın tüm yönlerini etkileyen bir durumdur. Bu sebeple, disleksi belirtilerinin dikkate alınmaması durumunda çocukların ilerleyen yaşlarında anksiyete, özgüven eksikliği ve depresyon gibi sorunlarla karşılaşabileceğini belirtmektedir.

Related Posts

Kelime kaybıyla başlıyor! Sessiz tehdit: Primer Progressif Afazi

Primer Progresif Afazi’nin (PPA), Alzheimer hastalığı gibi diğer demans türlerinden farklı olarak, başlangıçta sadece dil işlevlerini etkilediğini aktaran Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen nörolojik hastalığın belirtileri, tanı süreci ve hastaya yaklaşım yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Basit bir burun tıkanıklığı düşündüğünüz gibi masum değil

Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Uzmanı uyardı: Anne adayları, yaz tatili planlarken bunlara dikkat!

Uzmanı uyardı: Anne adayları, yaz tatili planlarken bunlara dikkat!

Bilim insanlarından ilginç tespit: Cinsiyete göre farklılık gösteriyor!

İngiltere’deki araştırmalar, melanom cilt kanserinin kadın ve erkeklerde kıyafet tercihi, beden yapısı ve saç şekli gibi faktörlere bağlı olarak farklı vücut bölgelerinde yaygınlaştığını ortaya koydu.