Asya borsalarında dalgalı seyir: Trump ve ticaret endişeleri gündemde

Asya Borsaları Karışık Seyretmeye Devam Ediyor

Asya borsalarında karışık bir seyir izlenirken, bölgede tarife müzakerelerine ilişkin haber akışı yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirilerinin dozunu artırması ve ABD’nin ticaret politikalarına yönelik endişeler, belirsizliklerin artmasına sebep oluyor. Küresel piyasalar da bu durumdan etkilenerek karışık bir seyir izliyor.

Asya’da Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, Japonya’nın 2019’da ABD ile yapılan ticaret anlaşmasını feshetme planı olmadığını belirtirken, Trump yönetiminin yeni otomobil tarifeleri getirmesiyle anlaşma arasındaki tutarsızlıklardan endişe duyduğunu ifade etti. Diğer yandan, analistler, Çin dışındaki Asya ülkelerinin müzakerelere karşı iyimser kaldığını ve Çin’de devlet teşviklerinin ve iç talebi artırmaya yönelik adımların risk algısını sınırladığını belirtiyor.

Ayrıca, ABD’deki gelişmeler sonucunda dolar/Japon yeni paritesi Eylül 2024’ten bu yana en düşük seviyeye gerileyerek yüzde 0,6 düşüşle 139,9 seviyesine indi. Japonya’da BoJ çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi üst üste üçüncü ayda da yüzde 2,2 seviyesinde kalarak istikrarını sürdürdü.

Buna bağlı olarak, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 azalışla 34.230 puandan ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 düşüşle 2.486 puandan kapandı. Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 artışla 3.303 puanda, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,6 yükselişle 21.510 puanda ve Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 0,4 kazançla 79.710 puanda bulunuyor.

Related Posts

Emtia piyasalarında ‘tarife iyimserliği’ etkisi

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Şimşek ABD temaslarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Osman Boyner’e hüzünlü veda

Önceki gün 99 yaşında vefat eden Boyner Holding ve TÜSİAD kurucu isimlerinden Osman Boyner dün son yolculuğuna uğurlandı.

Yapay zekâya destek sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler, özellikle de yüksek kaliteli çipler geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukların “üstesinden gelmesi” gerektiğini söyledi.

Şimşek’ten 41 milyar dolarlık borç planı: Türkiye’nin geleceği proje finansmanına emanet

Bakan Şimşek, 6 uluslararası finans kuruluşuyla yapılan anlaşmalarla Türkiye’ye 41 milyar dolarlık uzun vadeli proje finansmanı sağlanacağını açıkladı. Kaynaklar, altyapı ve dönüşüm projelerinde kullanılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir