Ozan Bingöl yazdı: Çiftçiyi zirai don değil, devlet vurdu: 1,2 trilyon liralık alacak!



Çiftçilerimiz Zirai Don Felaketinden Zarar Görüyor

Son birkaç gündür tarihin en büyük zirai don olayları nedeniyle çiftçilerimiz ciddi ürün ve mali kayıplar yaşamaktadır. Yıllardır hak ettiği desteği alamayan çiftçilerimizin, toprağına daha fazla sahip çıkılmalı ve desteklenmelidir. Çiftçilerimizin geçmişten kalan desteklerinin bu zor günlerde ödenmesi, gıda enflasyonu ve dışa bağımlılık sorunlarının çözümünde önemlidir.

Türkiye’nin Tarım Alanları Daralıyor

Türkiye’nin nüfusu her yıl artarken ekilen tarım alanları azalmaktadır. Bu durum, tarımsal üretimde dışa bağımlılığı artırmakta ve yanlış tarım politikalarının zararlarını ortaya koymaktadır. Kişi başına düşen tarım alanı hızla azalmış ve tarım alanları %8,3 küçülmüştür.

Tarım Desteği Yetersiz

Tarım Kanunu’na göre tarıma ayrılacak destek miktarı, milli gelirin %1’inden az olamamaktadır. Ancak yıllardır bu destekler hedeflenen düzeyin çok altında kalmaktadır. Çiftçilerin bu durumdan kaynaklı devlete olan alacağı 3.5 trilyon lirayı aşmaktadır.

Faizler Tarıma Değil, Finans Sektörüne Gidiyor

Gıda enflasyonunun yüksek olduğu bir ortamda tarım yeterince desteklenmezken, faiz harcamaları önemli bir bütçe kalemi olmaya devam etmektedir. Örneğin, 2024 yılında yapılan faiz ödemeleri tarımsal desteklerin neredeyse 14 katıdır. Bu durum çiftçilerin üretmesini ve toprağına sahip çıkmasını zorlaştırmaktadır.


Related Posts

700 bankanın elektriği kesildi!

İran enerji krizi ile boğuşuyor. Petrol ve doğalgaz zengini ülke ekonomik yaptırımlar ve altyapı sorunları nedeniyle ciddi bir enerji sorunu yaşıyor. Dün, Tahran Elektrik Dağıtım Şirketi ülke genelinde ofis ve kurumlarda yüzde 30’un üzerinde …

Dünyanın en büyük varlık fonunda ‘savaş’ tartışması: 1,8 trilyon dolarlık fon savunmaya yatırım yapacak mı?

Dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç’in 1,8 trilyon dolarlık devlet fonunun savunma devlerine yatırım yapması için kuralların gevşetilmesi gündemde. Muhalefet ve Merkez Bankası destek verirken, etik kurallar ve hükümet direnci tartışmaları körüklüyor.

Borsa güne yatay başladı: Fed ve Fitch Heyecanı! (7 Mayıs 2025)

Dün alıcılı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,25 değer kazanımıyla 9.134,68 puandan kapatmıştı. Bugün açılışta endeks, önceki kapanışa göre 1,85 puan yükselerek 9.136,54 seviyesine ulaştı. Sektör endekslerinde bankacılık yüzde 0,12 …

O yumruktaki kahreden detay

Yediği yumruk sebebiyle Özgür Özel’e çok geçmiş olsun. Rivayet de muhtelif, teori de muhtelif o yumruk hakkında. “Yumruğu Özgür Özel kendine attırdı” fantastik teorisinden başlayıp yumruğu atanın “Osmanlı torunuyum” dediği gerçeküstü iddiasına, “bakanlık işini yapmadı” sızlanmalarından başlayıp “adam CIA hesabına çalışıyormuş” diyenine kadar bin türlü iddia. Bilemem ama dilerim ki tez vakitte o yumruğun hesabı sorulsun ve sorulacaktır da. Hem devlet peşini bırakmaz işin hem de CHP. Diğer yandan

Merkez’in hamlesi TL’yi kurtaramadı: 6 ayın dibini gördü!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Reel Efektif Döviz Kuru (REK) verileri, Türk Lirası’nın nisan ayında reel anlamda değer kaybettiğini ortaya koydu. TÜFE bazlı REK endeksi, bir önceki aya göre 1,55 puan düşerek 72,12 …

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (6 Mayıs 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 79,28 puan ve yüzde 0,87 artışla 9.191,47 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 41,7 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,15 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir